Skip to content

decreet – geen gewoon tijdschrift

31 januari 2010

Kunsttijdschrift decreet nummer 2 gepresenteerd

Op 30 januari 2010 werd het tweede nummer van het Zeeuwse kunsttijdschrift decreet – geen gewoon tijdschrift gepresenteerd. In een volle zaal van de REVOLUTION 100.000.000etc GALLERY vertelde Ramon de Nennie, uitgever/vormgever en een van de vier redacteuren van het tijdschrift, dat het eerste nummer vorig jaar goed ontvangen is en dat ook boekwinkels buiten Zeeland belangstelling hebben om het tijdschrift te verkopen. De presentatie van decreet nummer 2 werd muzikaal omlijst door Erik Vandenberge van Crappydog.

Verrassend en veelzijdig

De inhoud en de vormgeving van het tweede nummer is, evenals van het eerste, verrassend en veelzijdig. Een mix van beeldende kunst in de ruimste zin van het woord, poëzie, proza en andere taalkunst. Er is zelfs een bladzijde ingeruimd voor cultuurhistorie. In deze aflevering wordt ‘het lintje van Louise’ onder de loep genomen: rijp voor de prullenbak of kostbaar kleinood? Bij het tijdschrift is een DVD gevoegd met beelden en muziek van verschillende Zeeuwse beeldend kunstenaars, componisten en musici. In decreet nr. 2 staan de kunstwerken Hazen van Giel Louws centraal. Dit recente werk is tot en met 25 februari 2010 te zien in galerie REVOLUTION 1000.000.000etc, Lange Noordstraat 41 Middelburg. De tentoonstelling van Hazen werd gelijktijdig met de presentatie van het tijdschrift geopend.

De krekel en de mier

Ramon de Nennie vertelde dat hij op de middelbare school door de gravures van Gustave Doré bij de fabels van Jean de la Fontaine werd geïnspireerd om kunstenaar te worden. Een van de bekendste fabels, De krekel en de mier, zou volgens De Nennie aanvankelijk bedoeld zijn als een aanklacht tegen de onderwaardering van de kunst. Maar de fabel is bekend geworden als voorbeeld van het spreekwoord ‘Wie niet werk zal niet eten’. De fabel eindigt met de woorden:

Wie leeft van kunst gaat door voor gek.
Vaak lijdt hij honger en gebrek.

Ramon had daar vier verzen aan toegevoegd die zijn visie op het leven als kunstenaar treffend illustreerden.

Vormgever tentoonstellingen en educatieve uitgaven Zeeuws Archief

Sinds 2002 is Ramon de Nennie als vormgever/illustrator betrokken bij de tentoonstellingen en educatieve uitgaven van het Zeeuws Archief. Ik werk graag met hem samen. Tijdens onze brainstormsessies komen originele ideeën opborrelen. Als ik teksten en afbeeldingen bij hem heb ingeleverd is hij steeds weer in staat mij te verrassen met aparte invalshoeken en verbeelding van de teksten.

Het eerste nummer van decreet is te zien op de website decreet.

Advertenties
4 reacties leave one →
  1. aaltjevanaalsburg permalink
    23 februari 2010 12:06

    is weer heel mooi…

  2. Marjan permalink
    4 februari 2010 15:26

    Mooie blog, vriendin en buuv!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: