Skip to content

Het Nieuwe Werken en Groeien in Waarde

6 februari 2010

Het Nieuwe Werken

Onlangs schreef Jacco van der Pol een artikel over de waarde van Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken gaat over ‘anders’ werken, flexibel werken qua locatie, tijdsindeling en totale tijdsbesteding, hulpmiddelen en werkwijze. De belangrijkste pijler van Het Nieuwe Werken is voor veel mensen, zo schrijft Van der Pol, efficiënt en tegelijkertijd leuk werken.

Een van de meest interessante ontwikkelingen van Het Nieuwe Werken beschouwt Jacco van der Pol het feit dat mensen beoordeeld willen worden op hun waarde, en niet op het aantal uren dat ze werken.

Beoordeling op de waarde

Hij gaat daarop door in zijn artikel Horizontaal carrière maken, dat verscheen op Lifehacking.nl. Daarin stelt hij dat Het Nieuwe Werken tot wasdom en bloei kan komen als werkgevers en managers gaan sturen op output in plaats van tijdsbesteding. Normaliter groeien werknemers verticaal door. Vaak tot een functie die ze nét niet meer aankunnen, met soms dramatische gevolgen. Er bestaat ook zoiets als horizontaal doorgroeien. Daarbij gaat het niet om groeien in functie, maar groeien in waarde, zo stelt Van der Pol. Met andere woorden:  “het continu verbeteren van werkmethoden waardoor medewerkers steeds effectiever of sneller werken. Medewerkers die breder inzetbaar zijn, of juist zeer specialistisch zijn. Het principe om binnen je huidige functie steeds meer waard worden. In elk bedrijf zijn er wel een paar te vinden.”

Ik denk dat dit soort medewerkers met name in de erfgoedsector, in collectiebeherende instellingen te vinden zijn. Een collega-archivaris zei eens: “Een archivaris is net als wijn: hoe langer hij rijpt hoe beter hij wordt.”  Ik denk dat dat waar is.  De kennis van de archivaris zit voornamelijk in zijn/haar hoofd en door daar steeds mee kennis aan toe te voegen kan hij/zij zijn/haar taken steeds beter uitvoeren en gebruikers van de collecties steeds beter van waardevolle informatie voorzien. Niet dat archivarissen geen verticale carrière kunnen of zouden moeten maken, integendeel zelfs, want nieuwe bezems vegen schoon en de meegebrachte kennis kan van grote waarde zijn voor de nieuwe functie of organisatie. Maar vaak is het vertrek van een archivaris die ergens lang gewerkt heeft een vorm van ernstige braindrain, zowel voor de collega’s, de instelling als de gebruikers van de collecties.

Meten van de waarde

Een belangrijke voorwaarde om medewerkers op hun waarde te beoordelen is de meetbaarheid van de waarde. In zijn artikel geeft Van der Pol een aantal tips om in waarde te gaan denken en tips om de transitie van denken in geld/tijd naar denken in waarde te vergemakkelijken.

Nieuwe ontwikkelingen

Deze twee artikelen van Jacco van der Pol sluiten op een aantal punten aan op mijn blogpost over de 24-uurseconomie bij erfgoedinstellingen en wat Edwin Mijnsbergen schreef in zijn blogpost over een Wereldbaan. Ik vind Het Nieuwe Werken en horizontaal carrière maken interessante ontwikkelingen in het denken over werk en het leveren van een zinvolle bijdrage aan de maatschappij en blijf de gedachten hierover met belangstelling volgen.

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. 7 februari 2010 14:29

  Ha Anneke,

  Interessante post.
  Ik geloof ook dat het goed zou zijn mensen op hun waarde te beoordelen.
  Wanneer ook daar beloningsgroei in mogelijk zou zijn, kun je bekwame mensen langer in dienst houden en dus kennis vasthouden.
  Bovendien stimuleer je mensen om actief in de organisatie hun kennis op hun vakgebied te vergroten.
  Mensen kiezen vaak niet zomaar een vak maar kiezen dat vanuit interesse.
  Als dan de enige carriëremogelijkheid betekent globaliseren en managementsfuncties gaan bekleden, die vaak weinig meer te maken hebben met de oorspronkelijke ‘passie’ en bovendien hun eigen kennis en problematiek meebrengen, krijg je werknemers die hun werk niet meer zo leuk vinden en het niet goed aan kunnen omdat ze er niet de juiste capaciteiten voor hebben.
  Ik zou het een prachtige ontwikkeling vinden.

  • 7 februari 2010 18:57

   @Jeanette, wat leuk je op mijn blog te zien! Je hebt gelijk, denk ik, dat, als je dit systeem goed zou doorvoeren, je bekwame mensen ook langer zou kunnen vasthouden. Hoewel het voor een organisatie ook goed is als die regelmatig van ‘nieuw bloed’ voorzien wordt, want dat voorkomt weer vastroesten in denkpatronen en bepaalde manieren van taken uitvoeren. Best een lastige materie en een grote omslag in denken over werk en beloning. Maar heel interessant om over na te denken.

Trackbacks

 1. Ervaringscertificaat voor groeien in waarde « Wat Van Waarden Is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: