Skip to content

Follow An Archive day : volg een archief op twitter

7 november 2010

#followanarchive day op twitter, 12 november 2010

Nog een paar dagen en dan is het zover… #followanarchive dag op twitter! Ik schreef er al eerder over op dit blog. Met vier organisatoren (Poulus, Charlotte, Bente en Anneke) zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Op 12 oktober zijn we op twitter begonnen met de countdown: elke dag een tweet met een bericht om onze volgers erop te attenderen dat DE DAG eraan komt en wat ze kunnen doen als voorbereiding. We hebben deze countdown tweets gemarkeerd als ‘favorieten’, zodat ze gemakkelijk terug te lezen zijn.

Follow An Archive blog

In de afgelopen maand is het Followanarchive blog een heel eind gevuld. Op de homepage staan een twitterfountain van de hashtag #followanarchive, een promotiefilmpje, gemaakt voor Wilma van den Brink van #followalibrary, een ppt presentatie met een instructie om een twitter account aan te maken, ideeën (Twideas) voor archieven om te twitteren op #followanarchive dag, een prachtig promotiefilmpje dat Henk van Tilburg maakte voor het Archief Eemland, een animatiefilmpje om toch vooral #followanarchive dag niet te vergeten, een #followanarchive banner die iedereen op zijn website of blog kan plaatsen, en een #followanarchive poster met QR-code, waaraan je zelf nog de twitter account van je archief kunt toevoegen. In de loop van de week zullen nog promotiefilmpjes van educatiecollega’s uit den lande geplaatst worden. Alles wat mensen maken voor en over #followanarchive dag wordt op het blog geplaatst.

Twitterende archieven kunnen hun account ook invullen op de wereldwijde #followanarchive map. Ook zijn er op het blog lijsten van archieven op twitter te vinden. Omdat het er niet zoveel zijn als bijvoorbeeld musea en bibliotheken, hebben we ervoor gekozen ze in te delen in wereldregio’s. Ideeën voor acties op #followanarchive dag zijn allemaal verzameld, zodat iedereen er gebruik van kan maken. En voor wie wat achtergrondinformatie wil over #followanarchive dag (waarom is er eigenlijk een #followanarchive dag?) en over de organisatie kan dat ook op het blog vinden.

We hebben #followanarchive bij allerlei sociale media aangemeld, discussies gevoerd op communities van archieven, persberichten geplaatst, en vandaag is de eerste #followanarchive Daily verschenen. Alle tweets worden gearchiveerd met Twapperkeeper, die Henri Achterkamp voor ons heeft aangemaakt.

Samenwerking

We hebben nauw samengewerkt met het team van #followalibrary. En het is heel leuk om te zien hoe zij nu ons ook weer steunen en promotie voor #followanarchive maken. Hartverwarmend! In de laatste week zien we ook wereldwijd steeds meer blogposten van archieven en archivarissen verschijnen die #followanarchive dag onder de aandacht van hun lezers brengen. Heel mooi!

Volg een archief op 12 november en gebruik de hashtag #followanarchive

De komende week zal het ongetwijfeld drukker worden, want nu gaat het pas echt leven voor de meeste mensen. Ik hoop dat er nog meer archieven een twitter account aanmaken en ook gaan meedoen op 12 november! Die dag begint voor Oceanië en een deel van Azië (zoals we voor #followanarchive de wereldregio’s hebben ingedeeld) al 12 uur eerder dan bij ons en de dag eindigt in Amerika ongeveer 12 uur later dan bij ons (wereldtijden). Het wordt dus voor het #followanarchive team een lange dag!

Doe mee en vertel je volgers op 12 november wat je favoriete archief is en gebruik de hashtag #followanarchive.

Archieven, laat je volgers weten dat je meedoet!

We gaan er een fantastische dag van maken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: