Spring naar inhoud

#heritagebeasts op Twitter Dierendag 2012

12 oktober 2012

Rijk met dieren bedrukt sierpapier. Zeeuws Archief, Archief van de Rekenkamer van Zeeland.

All creatures great and small

Op Wereld Dierendag 2012 verzamelden zich ‘all creatures great and small’ uit de collecties van erfgoedinstellingen uit de hele wereld om te worden getwitterd. Dat geschiedde in het kader van het Twitterevenement #heritagebeasts dat Charlotte Jensen uit Kopenhagen en ik via Follow An Archive en Ask Archivists organiseerden. Het was een feest om afbeeldingen van zoveel erfgoeddieren voorbij te zien trekken! Behalve afbeeldingen waren ook teksten over dieren redelijk vertegenwoordigd.

Organisatie

Nadat we enkele ‘gewone’ followanarchive-dagen en askarchivists-dagen hadden georganiseerd, bedachten Charlotte en ik dat het aardig zou zijn een themadag te kiezen, om wat meer gestructureerd de rijke collecties van erfgoedinstellingen onder de aandacht van het publiek te brengen. Dat resulteerde op 14 februari dit jaar in de #loveheritage dag op Twitter ter gelegenheid van Valentijnsdag. Ik schreef er al eerder over.  Dat beviel zo goed dat we, na de viering van de Internationale Dag van de Archieven op 9 juni, het plan opvatten om in het najaar weer een themadag te organiseren waaraan weer meer erfgoedinstellingen dan alleen archieven zouden kunnen deelnemen. Dierendag wordt wereldwijd gevierd en plaatjes van dieren – waarvan erfgoedinstellingen er heel veel hebben – doen het altijd goed 😉 Dus de keuze was snel gemaakt.

ZeeuwsArchief_HTAM-H-104Afrikaansedieren1770-80_953x650

Voor de blogposten kozen we voor een afbeelding van Afrikaanse en Aziatische dieren uit het Zeeuws Archief, cat.nr. HTAM-H-104.

Blogposten schrijven

Voor de weblogs van Follow An Archive en Ask Archivists schreven we een blogpost en uiteraard ook voor onze eigen instellingen, want die zouden natuurlijk ook meedoen. Op het weblog van het Zeeuws Archief werd het publiek nadrukkelijk uitgenodigd aan het dierendagevenement deel te nemen door zelf in de catalogus van het Zeeuws Archief te zoeken naar dieren. Ook op verschillende fora maakte we reclame, onder meer op Archief 2.0.

 

Publiciteit genereren

Verder vertrouwden we erop dat voldoende volgers van de Twitteraccounts Follow An Archive en Ask Archivists de berichtgeving over #heritagebeasts zouden verspreiden via Twitter, agenda’s en blogs. Dat gebeurde ook, zowel nationaal als internationaal. Hartstikke fijn om te zien dat mensen een initiatief waarderen en er de moeite voor nemen aandacht aan te besteden! Ook gedurende de dag zelf werd reclame gemaakt. In de bibliotheekwereld werd eveneens melding van #heritagebeasts gemaakt. We registreerden de hashtag #heritagebeasts. Ook zonder dat we iets hoefden te doen werden door anderen overzichten van tweets met de hashtag #heritagebeasts gemaakt of gegenereerd.

Twitterwall en Twubspage

We maakten een Twitterwall en Twubspage om de tweets met de hashtag #heritagebeasts op een aantrekkelijke manier te presenteren. Twitterwall is de vervanger van Twitterfountain. Er zijn verschillende programma’s waarin je een Twitterwall kunt aanmaken en binnen die programma’s weer verschillende lay-outs. Wat mij opviel is dat het bij de  ‘ouderwetse’  Twitterfountain meer ging om het tonen van de tweets en bij de Twitterwall staat de presentatie voorop. Prachtige soorten en maten voor de presentatie, maar de aandacht voor de lay-out gaat mijns inziens ten koste van de berichtgeving. Ik heb de Twitterwall gebruikt die nog het meest dicht bij de Twitterfountain komt, maar echt geweldig vind ik hem niet.

Heritagebeasts_Twubspage_2012-10-04Heel anders is dat bij de Twubspagina. Was dat vroeger  (nou ja, vroeger… toen we een Twubpspage aanmaakten voor Follow an Archive en Ask Archivists), een gewoon lijstje met tweets waarin een vooraf opgegeven hashtag voorkwam, nu is dat een aardig vormgegeven pagina waarin de plaatjes die aan de tweets gekoppeld zijn in een balk worden vertoond. Dat ziet er leuk uit en verbeeldt in een notendop de inhoud van de tweets.

En het blijft altijd handig om even een site te bekijken waarop staat hoe je ook al weer een Twitterwall of andere widgets moet aanmaken!

#heritagebeasts Dag

De dag begon in Australië, 23.00 uur Nederlandse tijd. Daar plaatste het Nationaal Archief hun eerste #heritagebeasts-tweet. Zij hielden er om 14.00 ’s middags Nederlandse tijd mee op en legden de tweets over een mol in de archieven via storify vast. De State Library NSW werkte met Pinterest .

Al vroeg in de morgen van 4 oktober Europese tijd meldden zich de eerste Afrikaanse en Europese erfgoedinstellingen.

Bestaande maar ook fabeldieren passeerden de revue. Het Gemeentearchief Vlissingen, dat nog niet zo lang op Twitter actief is, deed geweldig mee met het twitteren van voornamelijk eind 18de-eeuwse sierlijke pentekeningen van de Vlissinger Ebbe Pot. Niet alleen dieren maar ook een zeemeermin zwom gracieus voorbij.

Een van de toppers was Sir Henry Cole’s rat uit het Nationaal Archief in Engeland, die zich meteen maar een Twitteraccount had aangeschaft, speciaal om mee te doen met #heritagebeasts.

Er werd ook via Instagram afbeeldingen getwitterd. Bij het bewaren is dat blijkbaar niet helemaal goed gegaan. Helaas waren de tweets en de plaatjes van de UK National Archives via instagram niet meer opvraagbaar toen ik deze blogpost schreef. Gelukkig twitterden ze ook afbeeldingen uit Flickr.

In de loop van 4 oktober kwamen ook de Amerika’s en Canada erbij. Niet alleen met teksten en afbeeldingen, maar ook met films over dieren.

Tijdens de dag werd er ook getwitterd via Follow A Library en Follow Heritage, beide Nederlandse initiatieven.

6540 R&B-lesbrief muizen knagen boek - Copyright Ramon de Nennie (decreet)

Jagen op knagende muizen.
Tekening van Ramon de Nennie (decreet) voor de lesbrief over het Restauratieatelier van het Zeeuws Archief.

Voor het Zeeuws Archief ging ik op jacht in de depots en maakte een selectie van afbeeldingen van dieren uit de collectie. Omdat alle afbeeldingen in de beeldbank voorzien zijn van een watermerk (maar niet voor lang meer!) moesten alle plaatjes van de server afgehaald worden. Dat is een enorme omslachtige bedoening omdat daar TIFF’s op staan die eerst nog verkleind moeten worden om ze fatsoenlijk te kunnen gebruiken via Twitter en op Pinterest. Maar gelukkig had Leo tijd om de kleinere jpeg’s van een andere server (waartoe in geen toegang heb) af te halen. Dat scheelde een hoop werk! Vervolgens nog een duidelijke benaming toekennen en toen waren ze gereed om getwitterd te worden. Gaandeweg de dag heb ik een Pinterestboard van de Zeeuws Archief-dieren aangemaakt.

In Nederland deden verschillende instellingen mee aan #heritagebeasts. Het BHICarchief had een gratis spreekuur bij de dierenarts georganiseerd en twitterde hilarische dierenberichten uit oude kranten. Ook had het twitterteam een poll gemaakt met summiere beschrijvingen van enkele archiefstukken die iets met dieren te maken hadden. Het publiek kon kiezen welk stuk men gescand wilde hebben. Uiteindelijk zijn alle stukken gescand en tezamen met de spreekuurberichten en andere beestachtige stukken op een Pinterestboard geplaatst.

Het Gemeentearchief Vlissingen twitterde schoonschrijfdieren van Ebbe Pot. Heel kunstig! En stuurde voor Archiefeducatie van het Zeeuws Archief speciaal een muis vanWim Hofman. Lief.

Het Regionaal Archief Alkmaar deed ook mee en twitterde behalve olifanten en apen ook hun eigen Twittervogel.

De Groene Hart Archieven deden mee met een leuke wedstrijd: tel de dieren op de gemeentewapens. Dat was blijkbaar ook voor henzelf een lastige klus, want het duurde best lang voor de uitslag bekend werd 😉 Uiteindelijk werd het Regionaal Archief Tilburg tot winnaar uitgeroepen. Ook de dierenafbeeldingen van de Groene Hart Archieven werden bij elkaar op de Facebookpagina geplaatst.

Even als voorgaande keren was Tresoar ook weer van de partij en besteedde vanwege dierendag extra aandacht aan de dieren in hun collectie, waaronder de honden die de hondenkarren moesten trekken, vereeuwigd op een Pinterestboard.

Van het Regionaal Archief Tilburg kregen de organisatoren van #heritagebeasts een heel schattig dierenplaatje. Erg leuk, dank je wel!

Dat waren enkele highlights van het geslaagde Twitterevenement #heritagebeasts op dierendag 2012. Charlotte en ik hebben ervan genoten. Het was weer erg leuk om te doen, we hebben veel dieren voorbij zien vliegen, zwemmen, rennen, etc. Het was een beestachtig leuke dag!

2 reacties leave one →
  1. Anneke permalink*
    13 oktober 2012 15:29

    Dank je wel, Christian! Het was ook weer erg leuk om te doen. Complimenten overigens aan het BHIC-Twitterteam M&M&M voor de ludieke ideeën op 4 oktober. Goed gedaan!

  2. 13 oktober 2012 05:12

    Mooi verslag, Anneke! Maar vooral veel waardering voor het enthousiasme en de tijd die Charlotte en jij weer in deze Twitter-actie hebben gestoken. Leuk hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: