Spring naar inhoud

#archday12 op International Archives Day 2012

8 juni 2012

Op 9 juni is het International Archives Day. Deze dag wordt in verschillende landen gevierd met diverse activiteiten. Op Twitter wordt International Archives Day gevierd met een wereldwijd evenement: #archday12.

Op zaterdag 9 juni 2012 kunnen archieven via Twitter aan hun volgers laten weten wat hun topstukken en mooiste afbeeldingen zijn of hun meest bijzondere, vreemde of speciale collecties. Ze kunnen twitteren over hun gebouw, hun website en databases, de service die ze verlenen. Kortom, archiefdiensten kunnen alles delen waarop ze trots zijn.

Uiteraard kan het publiek via Twitter ook vertellen wat ze leuk vinden aan archieven, in welke archieven ze bijzondere ontdekkingen hebben gedaan, welke afbeelding uit de beeldbank ze het mooiste vinden, wat ze vinden van genealogische databanken en de zoekmogelijkheden, ze kunnen hun mening geven over studiezalen en de service die archiefdiensten verlenen.

De organisatoren van de Twitterevenementen @FollowAnArchive en @AskArchivists bedachten deze activiteit op Internationale Archievendag om archieven en hun collecties nog meer onder de aandacht van het publiek te brengen en om het is een leuke manier voor archiefdiensten over de hele wereld om met elkaar kennis te maken en contacten te leggen.

Op de website van Ask Archivists kunnen archiefdiensten aangeven of ze meedoen. Op de website van Follow An Archive staat een Twitterfontein, die alle tweets met de hashtag #archday12 laat zien. Leuk als je zo af en toe eens wilt kijken wat er wereldwijd getwitterd wordt over archieven!

Inmiddels hebben al veel archieven via de blogs of via Twitter laten weten dat ze meedoen: archiefdiensten in Australië, Afrika, Arabische landen, Europa, de beide Amerika’s en het CaraÏbisch gebied hebben de hele week al voorproefjes laten zien van wat ze van plan zijn op 9 juni. Het belooft een geweldige dag te worden!

Afbeelding: Mijn favoriete archiefstuk: het dagboek van de Middelburgse wijnkoper Hendrik Brouwer ((Middelburg, 24 januari 1769 – Middelburg, 24 november 1837).
Zeeuws Archief, toegang 1753, inventarisnummer 1: ‘Genealogie van de familie van Brouwer. Beschreven in een journaal op de regterbladzijden van fo.7 waar in behalven de evenementen tot een geslagtboek behorende ook nog vermeld worden de merkwaardige bijzonderheeden relatief deeze familie’, familieboek en dagboek door Hendrik Brouwer, (1638) 1769 – 1818 apr. 3 . 1 deel (36 x 25,5 cm; 75 f. en 31 p.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: